Frågor och svar

Här har vi samlat några vanliga frågor till dig som söker bostad hos oss.Har du någon fråga som inte besvaras här, hör av dig till oss.

Skall jag som sökande anmäla mig till Ivar Kjellberg Fastighets AB intressebank och till Boplats Göteborg?

 Ja absolut! Vi använder oss av båda marknadsplatserna.

Hur väljer ni hyresgäst och hur prioriterar ni?


Läs vår uthyrningspolicy, klicka här för att komma till vår uthyrningspolicy. 

Hur gör jag för att uppdatera mig i kön var 6:e månad?

Var 6:e månad måste du komma ihåg att själv uppdatera och förnya din ansökan. När du vill uppdatera dina personuppgifter gör så här: Logga in med ditt personnummer och lösenord. Du kommer nu till ”Mina sidor” där ser du ”Min profil” till höger. Klicka på ”Lägenhet” under rubriken Intresseanmälningar, komplettera eller ändra det du ska och kom ihåg att klicka på spara längst ner till höger, annars sparas inte dina uppgifter.

Kan jag söka andra objekt än lägenheter, t ex p-plats?


Ja, du kan även söka garage och p-plats via vår internetbaserade intressebank.

Jag har varit och tittat på en lägenhet som jag blivit erbjuden. Jag undrar om det går att få nya tapeter eller annan renovering/uppfräschning av lägenheten?


En besiktning görs i samband med att lägenheten blir uppsagd. Den ger oss en uppfattning av om något bör åtgärdas. Information om besiktningen kan uthyraren stå till tjänst med. I samband med inflyttningen sker en andra besiktning som inte utgör någon ändring av tidigare beslut om inte uppenbara skador upptäcks.

När och hur får jag ett besked om jag fått den lägenhet jag blivit erbjuden?


Efter sista svarsdatum som finns på erbjudandet via vårt egna marknadssystem eller Boplats så hör vi av oss per telefon eller e-post och självklart hör vi av oss så fort vi kan. Det är flera personer som erbjuds visning och vi vill gärna prata med alla innan vi kan lämna besked om vem som får lägenheten, vi vet och förstår att du är nyfiken och undrar hur det går. Tänk på att det inte går snabbare för att du ringer och undrar.

Jag har bara studiemedel, är det helt hopplöst för mig att få en lägenhet?


Även studielån och studiemedel räknas som inkomst. Den totala inkomsten skall kunna täcka både hyran och uppehället.

Varför behövs det ibland en borgensman?

Om du har studiemedel, a-kassa eller en visstidsanställning och saknar boendereferenser sedan tidigare, kan det i vissa fall krävas en borgen för att du ska kunna hyra en lägenhet av oss. Borgen innebär att vi kan kräva betalning direkt av en borgensman så fort en hyresgäst låter bli att betala hyran. En borgensförbindelse som tecknas i samband med ett hyresavtal omfattar bland annat hyra, misskötsel, skadestånd, inkassokostnader och kostnader för eventuell avhysning.

Om det är aktuellt med borgen så ska ett borgensunderlag fyllas i av borgensmannen gällande inkomstuppgifter, anställning, boendeform m m. Vi gör sedan en kredit och personupplysning för att kunna godkänna borgensmannen och för att bli godkänd som borgensman krävs en tillräcklig inkomst för att kunna bära både sina egna och dina boende-kostnader samt inga betalningsanmärkningar.


Hur lång väntetid är det på en lägenhet?


Detta är tyvärr omöjligt att svara på då det beror på många olika saker t ex hur många lägenheter som kommer ut för uthyrning och hur många som söker just den lägenheten. För närvarande är det många sökande på bostadsmarknaden i Göteborg vilket gör att det kan dröja länge innan man blir erbjuden en lägenhet. 

Vilka webbläsare kan jag använda i Ivar Kjellberg Fastighets AB intressebank?


Vår ambition är att det skall gå att använda vilken webbläsare som helst, men vi har ingen möjlighet att kontrollera om alla olika typer och versioner fungerar. Har du problem att använda vår intressebank, pröva att använda Internet Explorer. Fungerar det med Internet Explorer, vänligen meddela oss vilken webläsare som du använde och som inte fungerade så skall vi försöka att rätta till eventuella problem. Skicka ett e-post meddelande till webmaster@kjellberg.se med så mycket information som möjligt så vi har möjlighet att undersöka problemen.